Biga’nın yayında öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:
2024 Türkiye’de UPS açısından çok iyi geçti, çok güzel bir büyüme sağladık, 2025 yılının ilk çeyreği için de hâlâ aynı hızla büyümeye devam ediyoruz Türkiye’de. Özellikle e-ticaretin büyümemize katkısı çok oldu ihracat anlamında Türkiye çıkışlarına baktığımızda. E-ihracat özellikle Amerika kıtasına sonra Kanada’ya ardından Avrupa Birliği’ne ve Avustralya’ya oldukça yoğun ve büyüyerek devam ediyor. Türkiye’de hem yurtiçi hem de yurtdışı hizmetlerimiz var, yurt içinde paket dağıtımı ve toplaması yurt dışında da ithalat ve ihracat paket taşımacılığımız var. Yurt içine kargo hizmetleri de veriyoruz ithalat ve ihracat için. 2025 yılının da iyi geçmesini bekliyoruz, Türkiye çok dinamik bir ülke böyle de olması e-ticaretin en büyük destekçilerinden biri olduğunu gösteriyor.
Sektörde ekonomik dalgalanmalar
Her ülkede regülasyonlar var bizim de görevimiz bunlara uyum sağlamak. Bizi etkileyen durum bunların çok ani gerçekleşiyor olması adaptasyon için belli bir süreç verilmesi tabii ki bizi daha olumlu etkiliyor. Türkiye’nin avantajları diye başlarsak bir kere coğrafi konumu, dinamik yapısı adaptasyonu hızlı KOBİ’leri hızlı karar alıyor, iç piyasanın dinamik olması çok önemli o da tabi belli bir kapasiteyi devamlı hazır tutuyor, ihracat için gerekli ortam oluştuğunda hemen iç piyasadaki o potansiyel yurtdışına gidebiliyor.
Bizim için en önemli konulardan biri de ekonomik dalgalanmalar çünkü bundan dolayı kobilerin ve bazı şirketlerin yatırım yapması ve büyümesi zorlaşıyor, bu ani regülasyon değişiklikleri de olumsuz etkiliyor. Gümrük tarafı ise bazı konularda bize çok destek veriyorlar basitleştirilmiş gümrük beyannamesi ile alakalı, ihracatta bu hızlandırılmış bir süreç oluyor. Gümrüklerle ilgili bazen bürokrasinin çok fazla olması bizi etkiliyor, biz tabi her şeyin kolaylaştırılması taraftarıyız ki ithalat ve ihracat hızlansın, herkes kolaylıkla her servise erişebilsin.
Dijital dönüşüm
Amacımız dijital dönüşüm sayesinde müşteri memnuniyetini artırmak ve müşteri odaklı hizmetleri artırmak. Biz İstanbuldan her gün bir 767 tipi Boeing uçakla çıkıyoruz, her akşam bu Köln’e gidiyor oradan da Dünyanın her yerine dağılıyor. Malzeme çoğaldıkça daha büyük uçakları kullanıyoruz. Dijital dönüşüm bunun neresinde derseniz, 2 ana etken var, biri kapasite kapasiteyi en efektif şekilde kullanmak bizim en büyük derdimiz, diğer konuda müşteri memnuniyetini artırmak için teknolojiyi kullanmak. Yapay zekada çok önemli artık herkeste olmak zorunda herkesin kullanması gerekiyor. Biz yapay zekayı en çok gümrüklemede kullanıyoruz, süreçleri hızlandırmak, gelen malın cinsi ve fiyatıyla ilgili eksik bilgileri tamamlamak, nerden nereye gittiğini görüp bu bilgileri kullanmak gibi yerlerde kullanıyoruz. Yapay zekayı bir de uçakları ve arabaları yönlendirmek için muhakkak kullanıyoruz.
KOBİ’lere destekler
Türkiye’nin her yerindeki kobilere gidiyoruz, ihracat ve özellikle e-ihracat konusunda neler var, Devletin sağladığı teşvikler neler, bizim onlar için sunduğumuz Hizmetler nedir bunları anlatıyoruz. Böyle bir eğitim sayesinde hiç yurtdışına açılmayı düşünmeyen KOBİ’lerin bile bir kere denemesini sağlıyoruz, bu şekilde de yurtdışına açılan çok KOBİ’miz oldu. İhracat Akademisi 3 senedir var ve 16 bin KOBİ’ye ulaştık Türkiye genelinde. KOBİ’lere fiyat kolaylığı da sağlıyoruz.
Bizim en büyük iki maliyetimiz işçilik ve yakıt. İkinci olarak da yatırım yapıyoruz ve bu yatırımı devam ettirmek için yaptığımız harcama. Türkiye’nin ihracatı arttıkça sektörde bir merkez olma potansiyeli de artıyor. Aslında Türkiye bir merkez de oldu çünkü Türkiye’den birçok ülkeye ulaşıyoruz ama lojistik anlamda bir Dubai olduk mu henüz olmadık. Ama kesinlikle olabiliriz daha da iyi olabiliriz. Dubai merkez oldu çünkü transit ticareti çok yüksek.
Kadın İstihdamı
Burada da bu Export Academy gibi kadın girişimcilere yönelik bir programımız var. Bu da yaklaşık 5 senedir devam ediyor, burada da 6 bin 500 kadına ulaştık ve kadınların ihracata başlamaları, yerelde ürettikleri malları yurtdışına göndermeleri için desteklerimiz var.