HANDE BERKTAN
Tüketici elektroniğinde önde gelen markalardan Samsung, global akıllı telefon pazarının 20’sine, Türkiye’de ise pazarın yüzde 45’ine hakim.
Gündem Teknoloji programına konuk olan Samsung Electronics Türkiye Mobil İş Biriminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Murat Azdemir akıllı telefon pazarına dair “Türkiye’de bu yıl 11 milyon adet akıllı telefon satışı gerçekleşti. Globalde 2024 yıl genelinde enflasyon etkisi ile tüketiciler cihaz alımlarını yavaşlattı. Toplam pazar 2024 yılında durgun geçmişti, gelişmekte olan ülkelerde büyüme devam etti. Globalde akıllı telefon pazarında satış 1.3 milyar adet ve tablet tarafında ise 150 milyon adet oldu. Türkiye’de ise 11 milyon adet akıllı telefon satışı oldu. Bu yıl global pazarın, 1.5 milyar adet olarak büyümesini öngörüyoruz. Türkiye’de 11 milyon akıllı telefon ve 1.5 milyon adet tablet satışı oldu. Ciro anlamında büyürken adet anlamında geçen yıla göre paralel kaldı. Samsung’un global akıllı telefon pazar payı yüzde 20, Türkiye’de ise pazarın yüzde 45’ine hakim. Türkiye’de tablet tarafında pazarın yüzde 50’sine sahibiz” dedi.
“5G ve yapay zeka, yüksek segmentteki telefonlara olan talebi artırdı”
Yüksek segmentteki telefonlara talep artışını Azdemir “Globalde ve Türkiye’de 5 G ‘ye uyumlu cihazlara geçişle ve yapay zeka özellikli telefonlara olan taleple birlikte yüksek fiyat segmentindeki telefonlara talep artışı oldu. Yapay zeka özellikli telefonlara talep bir yıl önceye göre yüzde 20 arttı. Bu trendin devam edeceğini bekliyoruz” dedi.
“Türkiye’de kuvvetli altyapı, nitelikli işgücü ve kuvvetli finansman koşullarına ihtiyaç var”
Trump’ın başlattığı ve Çin’in karşılık verdiği tarifelerin elektronik sektöründe Türkiye’de üretimi cazip kılma gibi bir durumun henüz olmadığını belirten Azdemir “Global akıllı cihaz pazarının yüzde 25’i Kuzey Amerika’da. Dolayısı ile tarifeler global pazarın hacmini ve tedarik zincirini etkileyecek. Türkiye’nin, Kuzey Amerika pazarına ürün sağlaması kolay değil. Kuvvetli altyapı, nitelikli işgücüne ihtiyacımız var. Yan sanayini buna göre ölçeklendirmemiz gerekiyor. Tarifelerin etkisi olacaktır çünkü farklı yerlerde farklı parçalar üretilip dünyanın farklı noktalarına sevk ediliyor yani maliyet tarafında artış olacaktır. Üretim zincirleri, vergilerin düşük olduğu yerlere kaydırılacak mı göreceğiz. Bugünden üretim kapasitesini kaydırmak mümkün değil ancak belirsizlik yüksek, önümüzü görmemiz gerek. Diğer yanda Samsung olarak maliyet artışlarını olabildiğince yansıtmamaya ya da gecikmeli yansıtmaya çalışıyoruz. Türkiye’de fiyatlarımızı etkileyecek unsurların başında kur geliyor” açıklamasını yaptı.
“ÖTV baremleri üzerinde çalışma yapıyoruz”
Tüketicilerin, akıllı telefonlara erişimini artırıp, pazarı canlandırmak için ÖTV baremleri üzerinde çalışma yaptıklarını açıklayan Azdemir bu uygulamanın otomotiv sektöründe uygulandığını hatırlatarak “Türkiye’de vergiler konusuna baktığımızda ise birkaç vergi kalemi var. Gözetim bunlardan bir tanesi bir diğeri özel tüketim vergisi. Kamu ile işbirliği içinde çalışma yürütüyoruz. Kamuyla yakın bir işbirliği içerisinde sadece vergi değil tüketici finansmanı konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Her paydaşın vergi kaybı olmadan bu süreci yönetmeye çalışıyoruz. ÖTV baremlerini düzenleme noktasında görüşmelerimiz devam ediyor bu şekilde ortak fayda da çözüm üreteceğimi inanıyorum. Baremleri dengeleyerek hem tüketicilerin menfaatini sağlayacak bir model üzerinde çalışıyoruz” dedi.