ABD ve Çin arasında artan ticaret geriliminin piyasalardaki dalgalanmayı körüklemesi ve küresel büyüme görünümünü olumsuz etkilemesiyle Bloomberg dolar göstergesi ekim ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi, perşembe günü öğleden sonra New York işlemlerinde bir ara yüzde 1,71 oranında düşerek, yatırımcıların altın, İsviçre frangı ve Japon yeni gibi güvenli limanlara kaymasıyla 2022’den bu yana en büyük günlük düşüşü yaşadı.
Oversea-Chinese Banking Corp. döviz stratejisti Christopher Wong, “Dolara olan güven tehdit altında” dedi. Wong, ABD’nin istisnacılığının azalması ve ABD’nin borçlarının artması gibi faktörler nedeniyle doların rezerv para birimi olma statüsüne ilişkin şüphelerin arttığını da sözlerine ekledi. Yatırımcıların bir çözümün yakında olduğuna inanmadıkları sürece dolar üzerindeki satış baskısının süreceğini öngören National Australia Bank Ltd. stratejisti Rodrigo Catril de “ABD varlıklarından çıkma ve dolar satma söylemi, ticaret gerilimleri yüksek kaldığı sürece devam edecek gibi görünüyor” öngörüsünde bulundu.
Doların düşüşünde Fed’in tarifelerin ekonomi üzerinde yaratacağı baskı nedeniyle faizleri düşürmeye devam edeceği yönündeki beklentilerin artması da etkili oldu. Öte yandan ABD’de dün açıklanan mart ayı Tüketici Fiyat Endeksi beklenmedik bir şekilde geriledi. Önceki aya göre yüzde 0,1 artış beklenen TÜFE’de yüzde 0,1 oranında düşüş açıklandı.
Şubat ayında yürürlüğe giren bazı tarifelerin ABD enflasyonu üzerinde henüz etkili olmadığı görülürken, JP Morgan Asset Management Küresel Baş Stratejisti David Kelly veriyi “fırtına öncesi sessizlik” sözleriyle yorumladı ve fiyatlarda tarifeler kaynaklı yükseliş öngördü.