ABD Başkanı Trump’ın ekonomik gündeminin Amerikan varlıklarına yönelik algıyı olumsuz etkilemesi nedeniyle zaten baskı altında olan dolar, Pazartesi günü çoğu önemli para birimi karşısında daha da zayıfladı.
Bloomberg’in izlediği 16 önemli para birimi arasında Tayvan doları en çok değer kazanan para birimi oldu ve gün içinde 30 yılı aşkın bir süredir görülen en yüksek artışını kaydetti.
Yen yüzde 0,9 civarında değer kazanarak G-10 para birimleri arasında en çok değer kazanan para birimi olurken, euro 1,13 doların üzerine çıktı.
Trump’ın agresif ticaret söylemleri doların geleneksel güvenli liman rolünü zayıflatırken, yatırımcıları ABD varlıklarından uzaklaşmaya yöneltti.
Son günlerde yatırımcıların odak noktası, Trump yönetiminin kilit ortaklarıyla müzakere edeceği ticaret ve gümrük vergisi anlaşmalarının kapsamı ve niteliği ile bunların küresel politika yapıcıları doları daha da zayıflayacak koordineli bir çabaya yöneltip yöneltmeyeceği oldu.
JPMorgan Chase & Co.’nun Singapur merkezli küresel döviz stratejisti Arindam Sandilya, Asya para birimlerinde son dönemde yaşanan hareketleri anlatan bir podcast’te, “Bu bölgede hepimiz biraz şok yaşıyoruz. Para birimlerinin değer kazanmasının büyük ve eşzamanlı olması, bölge merkez bankaları arasında bir tür para birimi anlaşması yapıldığına dair söylentileri körüklüyor” dedi.
Jefferies’in küresel döviz başkanı Brad Bechtel, Tayvan para birimindeki yükselişin diğer gelişmekte olan ülkelere de sıçrama potansiyeli olduğunu öngördü ve “Ya da bu, ABD ile Çin arasında veya ABD ile bölge ülkeleri arasında tüm Asya para birimlerinin güçlenmesine yol açacak bir tür para birimi anlaşmasının habercisi olabilir” dedi.
Bloomberg Markets Live Makro Stratejisti Mary Nicola ise “Asya para birimleri, ticaret savaşına ilişkin endişelerin azalması ve ABD dolarındaki genel zayıflığın etkisiyle nadir görülen bir iyimserlik dalgasının tadını çıkarıyor olabilir. Ancak Çin yuanında anlamlı bir değer artışı olmazsa, bu yükseliş muhtemelen kısa sürede sona erecektir” yorumunu yaptı.