Bankaların teknik ve yasal altyapı sağladığı, fintek’lerin de bu altyapıyı kullanarak son kullanıcıya ulaşan dijital finansal hizmetler geliştirdiği Servis Modeli Bankacılık (Banking as a Service-BaaS), finansal hizmetlerin sunuluş halini temelden değiştirerek, kesimde yeni bir devir başlattı. DefineX’in yayınladığı “Banking as a Service”: Finansal Ekosistemde Dönüşüm ve Stratejik İçgörüler” raporuna nazaran, Servis Modeli Bankacılık pazarının 2025 yılı sonuna kadar 30 milyar dolarlık hacme ulaşacağı öngörülüyor. Rapora nazaran 2025-2030 devrinde ise pazarın 3 kata büyümesi bekleniyor. Bu bilgiler, bankacılık hizmetlerinin platformlaşmasıyla ortaya çıkan fırsatın ne derece büyük olduğunu gösteriyor.
Rapor, Servis Modeli Bankacılık hakkında hem küresel trendler hem de mahallî dinamikler çerçevesinde ayrıntılı bir iç görü sunuyor. Raporda, bankaların, banka dışı finansal hizmet veren firmaların, platform ve teknoloji sağlayıcı kuruluşların görüşleri yer alıyor.

Bankaların ekosistem stratejilerini bütüncül ele almaları gerekecek
DefineX tarafından hazırlanan kapsamlı rapor, Servis Modeli Bankacılık’ın bankalar ve finansal teknoloji şirketleri üzerindeki tesirlerini, sunduğu fırsatları ve karşılaşılan temel zorlukları ortaya koyuyor. Rapora nazaran, bankaların yarısından birçok BaaS yatırımlarına süratle devam ederken; stratejik istikamet eksiklikleri ve ekosistemin hazırlık seviyesinin erken evrede olması ise karşılaşılan zorluklar ortasında yer alıyor. Araştırmaya katılan dal profesyonellerinin yüzde 42’si bütüncül strateji ve sürdürülebilir gelir modeli geliştirmekte zorlandıklarını belirtirken; raporda, bankaların ekosistem stratejilerini bütüncül ele almaları gerektiğine vurgu yapılıyor. Araştırmaya katılanlar Servis Modeli Bankacılık özelinde en kritik müşteri segmentlerinin yüzde 41,7 ile kişisel müşteriler olduğunu belirtirken, onu yüzde 29,2 ile KOBİ’ler ve büyük kurumsal şirketler takip ediyor. İştirakçilerin yüzde 75’i Servis Modeli Bankacılık’ın kurumları için büyük ve orta seviyede tesir yaratacağını düşünüyor.
Doğru stratejik iş iştirakleri ve uygulamalar muvaffakiyet kriterleri olacak
Araştırmaya nazaran, ankete katılanların sadece yüzde 4,2’si BaaS benimseme sürecinde hiçbir mani yaşamadığını söylerken, kalan yüzde 95,8 ise stratejik eksiklik, teknik entegrasyon ya da çeşitli nedenlerle zorluk yaşadığını belirtiyor. Bu da danışmanlık hizmeti sunan ve entegrasyon sağlayan iş ortaklarının kıymetini artırıyor. Araştırma ayrıyeten, bir finansal kurumun Servis Modeli Bankacılık sağlayıcısı seçerken göz önünde bulundurduğu en değerli faktörün yüzde 41,7 oranla mevcut bölüm iştirakleri olduğuna işaret ederken, bunu yüzde 25 ile esnek ve özelleştirilebilir hizmet sunumu izliyor. Bu sonuç, Servis Modeli Bankacılık ekosisteminde güçlü iş birlikleri kurmanın kritik bir kıymete sahip olduğunu gösteriyor.
‘Servis Modeli Bankacılık kesimi yine şekillendiriyor’
DefineX Strateji ve Dönüşüm Lideri Ozan Öztürk, rapor hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Bugünün ve yarının finansal muhtaçlıklarını karşılamak, artık çok paydaşlı, esnek ve kullanıcı merkezli bir yapı gerektiriyor. Mikro pazar ahengi, yeni kuşak bankacılığın temel muvaffakiyet kriteri haline geliyor. Tam da bu noktada Servis Modeli Bankacılık, platformlar ortası iş birliğini teşvik ederek kullanıcıya ulaşma biçimini kökten değiştiriyor. Finansal hizmetleri sadece bir son durak değil; tüm dijital ekosistemlere entegre bir kıymet katmanı haline getiren bu model, finansal hizmetler alanında gelir yapısını yine tanımlarken, teknolojiyi de yalnızca araç değil stratejik ortak haline getiriyor. Kapalı sistemlerden açık, paylaşımcı ve entegre yapılara gerçek evrilen finansal dünyanın geleceğinde Servis Modeli Bankacılık, bu dönüşümün en güçlü ve dönüştürücü itici gücü olarak daha da kritik bir rol üstlenmeye hazırlanıyor. Taşların yerinden oynadığı ve pazarın tekrardan tanımlandığı bu periyotta bankaların danışmanlık muhtaçlığı ön plana çıkıyor. DefineX olarak biz bankalarla ve başka ekosistem oyuncularıyla birlikte çalışarak danışmanlık kapasitemizle iş ortaklarımızın teknoloji ve strateji yol haritalarını netleştirerek kendileri için en yanlışsız iş iştiraklerini hedeflemelerine, yazılım ve geliştirme kapasitemizle de yol haritalarını hayata geçirmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz.”